YALITIM SIVASI NEDİR

YALITIM SIVASI NEDİR?

Yalıtım sıva malzemeleri, binaların iç ve dış cephelerinde ısı, su, ses ve yangın yalıtımı sağlanması için yapılan doğal malzemelerin karışımdan oluşan ve harç olarak uygulanan ekolojik bir üründür. Aynı zamanda iç ve dış cephelere dekoratif bir görünüm de kazandırır.

İlk Olarak Alçıdan Başlayalım

Alçı kelimenin tam anlamıyla insanlık kadar eskidir. Ne de olsa ilkel insan, çamuru kullanarak çubukları ve tahtaları birbirine yapıştırarak kaba yaşam alanları  oluşturdu. “Modern” alçı, 4000 yıl önce Mısırlılar tarafından, alçı taşı ve bazen de saç kullanılarak günümüze kadar ulaşan alçı işi yapmak için rafine edildi. MÖ 500’deki Yunanlılar bile alçı ile tanışıyordu. Aslında “alçı” eski Yunancadan geliyor ve anlamı “üzerine vurmak” demek. Sonraki yıllarda sıva sıhhi etkisi (kireç içeriği nedeniyle), yangına dayanıklılık ve alçıpanın yükselişinden önceki modern zamanlarda evin iç duvarlarını örtme yeteneği nedeniyle değer kazandı. Asırlık bir ürünün daha da iyileştirilmesiyle birlikte şimdi karşımıza yalıtım sıvası olarak çıkıyor.

Farklı ticari markalı ürünleri olan birçok alçı üreticisi bulunsa da aslında hepsi özünde aynı temel tarifi takip eder: Bir baz (kireç veya alçı) kum, su ve genellikle bir elyafla (bağlayıcı olarak) karıştırılır. Daha sert ve pürüzsüz bir yüzey elde etmek için bazen bir mala ile kolayca cilalanabilen toz mermer gibi temel doğal katkı maddeleri eklenir. 1900’lerin başına kadar çoğu alçı kireç esaslıydı. Ancak 20. Yüzyılda alçıtaşı tercih edilen bir seçenek haline geldi.

Yalıtım Sıvası

Başından beri kullanılan aynı kireç veya alçı esaslı sıva, küçük farklılıklarla bugün hala kullanılmaktadır. Tipik olarak ahşap gibi özel lifler, geçmiş dönemlerdeki sıvaların içerisine koyulan hayvan tüylerinin yerini aldı. Kimyasal ve mineral katkı maddeleri, modern sıvayı daha da güzelleştirir.

Yalıtım sıvası, günümüz sıvalarının mükemmel bir örneğidir. Kireç veya alçıdan yapılan bu ürün, sıva ile  ilgili tek bir şeyi değiştiren özel bileşenler içerir: yalıtım faktörü. Geleneksel sıva, duvarı çok az veya hiç izole etmemekteydi. Bu, özellikle duvar yüzeyinin kendisi üzerine sıvanamayan, ancak duvar ile sıvalı iç yüzey arasında kireçli şeritlere veya benzer bir ahşap çerçeve sistemine sahip olması gereken alçı esaslı sıvalar için geçerlidir. Özellikle eski evlerde duvarın içindeki bu küçük boşlukta genellikle çok az yalıtım vardır veya hiç yoktur. Alçı esaslı sıva, havayı veya sıcaklığı engellemek için çok etkili değildir.

Yalıtım Sıvasının İşlevi

Kireç bazlı veya alçı bazlı olup olmadığına bakılmaksızın, tüm yalıtım sıvaları ev ısıtma ve soğutma maliyetlerinden tasarruf etmenize yardımcı olacaktır. Üreticiye göre değişiklik gösteren sıva içerisindeki özel malzemeler sayesinde yalıtım sıvası, nem geçişine izin verirken ısı transferlerini de engelleyecek şekilde tasarlanmıştır. Bunun anlamı, mevsime bağlı olarak sıcak havanın içeride veya dışarıda tutulmasına yardımcı olurken, yine de evin nefes almasına ve nemin içeri ve dışarı akmasına izin vermesidir. Sonuç, normal sıvalara göre yüzde 70’e kadar daha fazla enerji tasarruflu bir alçıdır.

Yalıtım Sıvasının İçerikleri

Çoğu durumda yalıtım sıvasına, yalıtım gücü elde etmek için kumun yerine doğal maddeler koyulur. Bu katkı maddelerinin başında perlit ve vermikülit gelmektedir. Diğer üreticiler, diğer şirketin formüllerinden farklı olan gizli bir içeriğe sahip olabilir. Bunlar arasında mantar ve kenevir ümit verici sonuçlar vermekte ve çevresel olarak “yeşil” ve sürdürülebilir olmalarından dolayı tercih edilmektedir. 

Comments are closed.