Akustik sıva, sesi emebilen lifler içeren bir sıva seçeneğidir. Mineral yün, önde gelen bir akustik sıva markası için kilit bir bileşendir. Lifli eleman, üstte bir son kat ile bir temel kat halinde uygulanır. Akustik sıvanın birçok avantajı bulunmakla beraber, ses yalıtımı sağlama konusunda oldukça etkilidir.
Alternatif olarak, bazı akustik sıvalar yalnızca tek bir kat gerektirir ve doğrudan yüzeye veya alt tabakaya püskürtülebilir. Bu, düz bir kat elde etmeye yardımcı olduğu için sıra dışı şekilli duvarlara sahip odalar için yararlıdır.
Son olarak, akustik sıva, alçı levha şeklinde de tedarik edilebilir. Böylece normal, dikdörtgen ve kare şekilli odalar, kurulumu kolay bir alçı levha seçeneğinden faydalanabilir.
Akustik Sıvanın Avantajları
Peki, akustik sıvanın avantajları nelerdir?
Akustik sıvayı kullanan açık plan bir alanın, gürültünün hareket etmesini önlemek için belirli bir şekilde tasarlanması gerekmeyecektir. Bu, onu perakende alanları, restoranlar ve ofisler için mükemmel kılar.
- Akustik alçı yerleştirmenin pek çok yolu ile eski ya da yeni fark etmeksizin her mülke uyabilir.
- Cam pencereler veya fayanslarla kaplı odalarda sesin hala sıva tarafından emilebilmesi için tavana da akustik sıva uygulanabilir.
- Tek bir odaya veya tüm mülke uygulanabilir.
- Akustiği ve dolayısıyla konuşma anlaşılırlığını geliştirir.
- Akla gelebilecek pek çok biçimde duvarlar ve tavanlar gibi çok çeşitli yüzeyler için uygundur.
- Verimliliği artırır ve keyifli bir çalışma ve yaşam ortamı sağlar.
- Verimlilik için geliştirilmiştir ve bu nedenle hızlı ve zahmetsizce uygulanabilir.
- Enerji maliyetlerinde % 10’a varan tasarruf sağlar.
Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Gürültülü ev sorununu çözmenin ilk adımı, gürültünün geldiği kaynağı veya konumu belirlemektir. Özellikle komşularla her zamankinden daha yakın yaşanılan bu çağda, gürültü sorunları, özellikle bir apartman dairesinde yaşarken birden fazla yerden kaynaklanıyor olabilir.
Böylece, gürültü sorunlarının türü ve gürültü sorunlarının yeri belirlenir, daha sonra sorun uygun ses yalıtım ürünleri ile düzeltilebilir.
1) Zeminlerden veya duvarlardan geçen gürültü ilk adım mı? Gürültü belirli bir alanda baskın ise, otomatik olarak gürültü kaynağı orası olarak algılanır. Arkadaki aşırı gürültüyü ortadan kaldırmak için evdeki tüm cihazlar kapatılıp, istenmeyen gürültünün kaynağının bulunup bulunamayacağına bakılır.
Not: Gürültünün ağırlıklı olarak pencerelerden geldiği fark edilebilir. Binanın bir yapısında, pencereler normalde akustik bir zayıf noktadır. Aynı zamanda sorun yol gürültüsü veya dış gürültü sorunları da olabilir.
2) Gürültü sorunlarının nereden geldiği belirlendikten sonra, uğraşılan gürültü sorunlarının türü belirlenir. Ses yalıtımı birkaç farklı kategoriye ayrılmıştır:
- Havadan Gelen Gürültü; bu kategorideki konuşma, müzik veya diğer gürültü kaynaklarından gelen gürültünün transferini sağlar.
- Darbe Gürültüsü; ayak sesleri olarak tanımlanabilir. Bu genellikle üst komşuların ya da katların olduğu apartman bloklarında bulunur.
- Yapı Kaynaklı Gürültü; havada veya darbede olabilir, ancak binanın çelik veya beton zeminler gibi yapısal unsurları boyunca taşınır. Bunu tanımlamanın en iyi yolu, bu elemanlar aracılığıyla eklenen titreşim unsurudur, gürültü problemleriyle titreşimler hissedilebiliyor mu? Bu yapı kaynaklı gürültü olabilir.
Evin Ses Yalıtımı
Evde nerede ve ne tür bir ses yalıtımı sorunu yaşandığı belirlendikten sonra, bunun farklı ses geçirmezlik ve ses yalıtım ürünleri ile nasıl düzeltilebileceğine bakılır.
Ses yalıtımı sorunlarını çözmenin en iyi yolu aşağıdaki hususlara yaklaşmaktır.
- Bölmedeki kütle ve yoğunluk (duvar veya zemin) Bölmeye kütle eklemek, sesin duvardan ve zeminden geçişini durdurur, bölmeye ek kütle eklemeye yönelik bu basit konsept, ses yalıtımında büyük bir fark yaratabilir.
- Bölmede ayırma (duvar veya zemin) Bölmedeki ayırma, ses yalıtım özelliklerinde büyük bir fark sağlayabilir, ana ilke, bölmeye ayırma yaparken, zemin / duvar içindeki bir üründen diğerine yani ahşap kirişlerden alçıpana ses aktarımının durdurulmasıdır. Gürültü enerjisinin bölmenin bir tarafından diğerine aktarılmasını önler ve ses geçirmezlik özelliklerini önemli ölçüde iyileştirir.