Dış cephe mantolama

Dış Cephe Mantolama Nedir?

Yapılarınızın da birer mantoya ihtiyaç duyduğunu unutmayın. Mantolama, teknik olarak kelime anlamından çok da uzakta bir ifadeyi taşımıyor. Herkesin ihtiyaç duyabileceği mantolama uygulamasını bir de işin ehlinden dinleyin. Yoğun teknik terimlerden uzak halde mantolama nedir, dış cephe mantolama nasıl uygulanır, dış cephe mantolama modelleri nelerdir gibi sorularının cevaplarını vereceğiz.

Mantolama Nedir?

Enerji verimi, özellikle kış aylarında olsa da yaz aylarında da iç sıcaklıkların serin ve konforlu tutulmasına yardımcı olduğundan iyi performansa ihtiyaç duyulan bir konudur. Enerji verimi, yalıtım sistemleri uygulamalarıyla sağlanır. Yalıtım sistemleri seçenekleri farklılık göstermektedir. Enerji verimi sağlayan yalıtım sistemleri uygulamalardan bir de mantolamadır. Dış cephe Mantolama, yapıların cephe giydirilmesi yöntemidir. Mantolama uygulaması mevsimsel olarak ısı kayıp ve kazançlarını engellemektedir. Yalıtım malzemesi yardımıyla yapı dış katmanlarını en uygun hale getirme işlemidir. Gerekli boyuttaki ısı izolasyon katsayısına ulaşabilmek için, ısı yalıtımının herhangi bir ısı köprüsü oluşturmayacak şekilde yapıların dış taraflarına yapılan ısı izolasyonu şeklinde de tanımlanabilmektedir. Isı yalıtımı olarak bahsedilen durum farklı sıcaklıktaki ortamlar arasındaki ısı geçişlerinin engellenmesidir. Binalarda ısı yalıtımı, başka bir anlatımla dış ısının veya soğuğun içeriye ya da tam tersine bırakılmaması ile evin enerjisinden tasarruf edilmesi anlamına gelmektedir.

 Kullanılacak yalıtım malzemesinin çeşidi ve uygulanan mantolama modeli; yapının kullanım amacına, istenilen yalıtım seviyesine ve yapı alanına gör değişkenlik göstermektedir. Mantolama yalıtımın sürekliliğini sağlamak ve köprülerinin oluşumunu önlemek için yapılacak en verimli uygulamadır. Mantolama tekniği aynı zamanda bina güçlendirme çalışmalarında da uygulanabilmektedir. Fakat ülkemizde enerji verimliliği kanununun yürürlüğe girmesi ile beraber en çok kullanılan dış cephe ısı yalıtımı uygulamasıdır.
 

Mantolama Nasıl Uygulanır?

Mantolama uygulamaları genellikle 3 farklı teknik ile uygulanır; içten cephe kaplama, dıştan duvar kaplama ve “sandviç duvar”. Teknik seçiminin ardından yüzeyin hazırlanması ile dış cephe mantolama işlemi başlamış olur. Yüzey hazır olduğunda subasman profili yerleştirilir. Seçilen yalıtım levhaları yapıştırılır. Mantolama dübelleri ve kenar köşe profilleri uygulanır. Dış cephe sıva ve file uygulamalarına geçilir. Dekoratif kaplama, boya ve astar yapılmasıyla uygulama sonlanır. Mantolama uygulamasının süresi yapıya göre değişkenlik göstermektedir. Ortalama büyüklükte bir binanın mantolanması 4-6 hafta sürebilmektedir.

Dış Cephe Mantolama Modelleri Nelerdir

  • Ahşap Görünümlü Mantolama: Yapılarda mantolama için dekoratif bir ısı yalıtımı işlemidir. Ahşap görünümlü dış cephe mantolama yapının uzun vadede daha dayanıklı kalmasına da katkı sağlar. Ahşap görünümlü mantolama dış cephe kaplama kullanılan malzemenin çeşidine ve kalitesine göre çeşitlilik gösterir.
  • Düz Levha ile Mantolama: Tercih edilen mantolama levhası ile yapılan ve yüzeyde herhangi bir fuga ya da desenin olmadığı mantolama modelidir. Yüzeyde herhangi bir desen bulunmaz. En son kaplama olarak dış cephe boyası ya da dekoratif sıva seçilir.
  • Yalı Baskı Mantolama: Yalı baskı montolama, ahşap yalı baskı modelinde levhaların çeşitli ebatlarda fabrikada hazırlanması ile elde edilir. Bu modelde farklı olarak yüzey dışa doğrudur. Bu sayede yüzey birbiri üzerine binmiş gibi bir görüntü verir.
  • Fugalı Mantolama: Dış cephe mantolama için tercih edilen levhaların belli aralıklar şeklinde bölünmesiyle elde edilir. Bu modelde dış cephe de fugalar yardımıyla çeşitli tasarımlar elde edilebilir. Son yıllarda fugalı mantolama çokça tercih edilmektedir. Dış cephe mantolamaya başlanmadan önce cephe tasarımı yapılmalıdır.

Bina dış yüzeyine kompozit yalıtım malzemelerinin kaplanması tekniğiyle yapılan bir ısı yalıtımı uygulamasıdır. Narin yapı, Thermolock olarak kullandığımız dış cephe mantolama tekniği ile mekanlarla insanların hayatlarını değiştirmeyi amaçladık.

Comments are closed.