ısı yalıtım

ISI YALITIM MALZEMESİ SEÇİLİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Isı yalıtımı, termal temas halindeki nesneler arasındaki ısı transferinin azalmasıdır. Günümüz son teknolojisi, yapı sektöründe estetik ve verim için isteklerin, gereksinimlerin karşılanması için son derece pratik yöntemler sunuyor. Yapılan araştırmalarda konutlarda tüketilen enerjinin %50-60’ının ısıtma ve soğutma giderleri için kullanıldığı belirlenmiştir.[1] Bu oranlar soğuk bölgelerde daha da artmaktadır. Isı yalıtımının önemi bu durumla ortaya konulmuştur. Doğru yöntemler ve malzeme seçimleri ile yapılan ısı yalıtım uygulamaları verimi oldukça arttıracaktır. Kurulum kolaylığı, nihai performans, çekme, sıkıştırma, oturma, neme karşı koruma gibi unsurlara dikkat edilerek ısı yalıtım verimi artırılabilir.

Sıklıkla Kullanılan 5 Isı Yalıtım Malzemesi:

Mineral Yün:
Mineral yün, camın geri dönüştürülmüş halinden üretilmektedir. Cam elyafı cam yünü veya bazalttan yapılan bir yalıtım türüdür. Oldukça az sayıda yalıtım ögesini kapsar. Mineral yün, gevşek bir malzeme veya keçe olarak satın alınabilir. Çoğu mineral yün, ateşe dayanıklı değildir, ateşe dayanıklılık sağlayacak katkı maddesi içermez. Bu da aşırı sıcaklığın olduğu durumlarda kullanımı nispeten daha zayıf hale getirir. 


Fiberglas:
Fiberglas, son derece popüler bir yalıtım malzemesidir. En önemli avantajlarından biri, diğer birçok yalıtım malzemesi türünden daha düşük bir fiyata sahip olmasına rağmen eşdeğer performans sağlar. Isı yalıtımı için, selüloz veya püskürtmeli köpük yalıtım sistemlerine kıyasla daha uygun maliyetli bir seçenektir. Yapılış şekli nedeniyle, ısı transferi en aza indirilebilinir. Cam tozu ve küçük cam kırıklarından dolayı gözlere, ciğerlere ve cilde zarar verme potansiyeline sahip olduğundan, cam elyafı takarken gerekli güvenlik ekipmanlarının takılması önemlidir.


Polistiren:
Polistiren, yalıtım ögelerinden birkaçını birden barındırır. Ses ve sıcaklık yalıtım malzemesi olan polistiren, su geçirmez bir termoplastik köpüktür. Strafor olarak da bilinen genişletilmiş (EPS) ve ekstrüde (XEPS) olmak üzere iki tipi vardır.  Polistiren yalıtım, başka hiçbir yalıtım türünün sahip olmadığı pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Hem konut hem de ticari yapılarda kullanılır.  

Selüloz:
Selülozun en önemli özelliği çevre dostu bir yalıtım şekli olmasıdır. Genellikle atık gazete kâğıdı olan%75-85 oranında geri dönüştürülmüş kağıt elyafından oluşur.  Malzemenin kompaktlığı nedeniyle selüloz, içinde hemen hemen hiç oksijen içermez. Materyal içinde oksijen olmadığından, yangının neden olabileceği hasarı en aza indirmeye yardımcı olur. Dolayısıyla selüloz, belki de en çevre dostu yalıtım biçimlerinden biri olmakla kalmaz, aynı zamanda yangına en dayanıklı yalıtım biçimlerinden biridir. 

Poliüretan Köpük:
Sprey poliüretan köpük (SPF), kimyasalların karıştırılması ve reaksiyona sokulmasıyla elde edilir.  Malzemeler çok hızlı reaksiyona girerek temas halinde genleşerek yalıtıcı, hava sızdırmaz ve nem bariyeri sağlar hale dönüşür. Nispeten hafiftirler, fit küp başına yaklaşık iki pound ağırlığındadırlar.

Thermolock ürünleri; üretilirken kullanılan üst düzey teknoloji sayesinde, yüksek ısı yalıtımı performansı sağlamaktadır. Isı yalıtımı, sıcak ya da soğuk havanın ısı köprüleri vasıtası ile konutların içine girmesini ya da çıkmasını engellemek adına yapılan işlemlerdir. Narin Yapı olarak kullandığımız kaliteli ve ekolojik yalıtım sıvaları ile doğaya zarar vermemeyi kendimize ilke edindik.

[1] https://www.researchgate.net/publication/223262559_Performance_characteristics_and_practical_applications_of_common_building_thermal_insulation_materials

Comments are closed.